Miért szeressük az őszt?

Azt vettem észre a mai borongós hétfői napon, hogy a körülöttem élő embereknek nem könnyű élvezetet találni az őszies napokban. Erre biztosan rásegített az is, hogy a hétvégén egy kicsit visszakacsintott még  a nyár. Nem tudom, hogy azért, mert őszi gyerek vagyok, vagy a színek miatt, vagy mert szeretek kuckózni, de én jó szívvel gondolok az őszre és látom benne a lehetőségeket. Aki még küzd ezért, annak íme némi motiváció:
 
Írj őszi bakancslistát!
A nagy felpörgés mellett — éljen az újraindult motiváció! — ne feledkezz meg a pihenésről és az ősz örömeiről sem. Egy papírlapra vagy a naplódba, naptáradba írj fel minden olyan programpontot, amelyet feltétlenül be szeretnél iktatni idén ősszel. Ez lehet egészen apró ötlet, például a tökfaragás, tökmag pirítás otthon, gesztenye party a barátokkal (sült gesztenyét süttök, és aztán közösen pucoljátok és megeszitek egy pohár forralt bor vagy tea mellett), erdei séta és szép falevelek gyűjtése, szedd magad almaakció a családdal. Nagyobb dolgokat is betervezhetsz: varrhatsz vagy horgolhatsz egy pihepuha takarót a kanapén kucorodáshoz, nekiállhatsz megírni életed könyvét, megtervezhetsz egy őszi utazós hétvégét, süthetsz igazi kerek gyümölcsös pitét, mint a filmekben. Ezeken kívül listázhatod mindazt, amit be kell szerezned őszre-télre: vadászhatsz egy vidám sálra, egy strapabíró bokacsizmára, egy szép kesztyűre, egy meleg és  csinos harisnyára, vagy a tökéletes őszi körömlakkra (burgundi? barna? telejesen natúr? padlizsánlila?). Ha feljegyzed, akkor tudod, hogy mire kell figyelni, és lehet, hogy hamarabb belebotlasz a kirakatokban.
Minden héten végezz el párat a listádból, így nem rohan el melletted az ősz, és nem fogsz az első hóeséskor arra eszmélni, hogy mi mindent szerettél volna megcsinálni!
(www.urban-eve.hu)
Még hegedűlnek éjszaka a tücskök, és hallod a madarak énekét. A nap sugarai nem égetik már, de felmelegítik a lelkedet, a szellő simogatja az arcodat. Lehet menni szüretelni. Ilyenkor a legjobb nyitott ablaknál aludni.  Ha kimész a piacra, elárasztanak az idény zöldségei, gyümölcsei. Esik az első, felélednek a növények, megtisztul a levegő. Jobban esik a mozgás a szabadban. Ilyenkor jó elmenni az állatkertbe, Visegrádra, libegőzni, kimenni az erdőbe csipkebogyót szedni, gesztenyét és tobozt gyűjteni. Felvehetem a tél végi leárazáskor akciósan vásárolt hiperszuper bokacsizmámat, és a kedvenc sapimat. Újra felfedezem a teázás gyönyöreit. Elmélázhatok a nyár emlékein.
(http://www.banovicsmarcsi.hu/)
Szeretem az őszt! A sétákat az őszi napsütésben, a ködös reggelek frissességét, a pulóveres délutánok mélázását, a sárguló-vörösödő levelek szépségét. Szeretem az őszt, mert a tavasz után a másik időszak, ami magában hordozza az újrakezdés izgalmát. Mindig az jut ilyenkor eszembe: "Milyen lesz a tél"? "Már nincs messze Karácsony." Akaratlanul is végigfutnak az agyamban az elmúlt hónapok eseményei - a sok találkozás, a borozgatások, a vidám esték, a nyári hőség, a kitörő életkedv hullámai. Ehhez képest most kicsit csönd van, ami időt ad a léleknek az év végi-év eleji ünnepi időszakra való készüléshez.
Szeretem az őszt! - szőlő, alma, dió, a régi gereblyézések (ami ellen mindig tiltakoztam...),  a szüretek nagyapáméknál, a reggeli dér a füvön, a sülő tök illata, a vadgesztenyegyűjtés Velemben (2-3 zsákkal is szedtük, mikor még nem őrizték a hegyoldalakat, majd itthon hetekig gyártottam belőle a gesztenyepürét), a fák alatt összegyűlő ezernyi színű avar. Ezek is eszembe jutnak az őszről. Ebben az évszakban együtt van minden: múlt, jelen és jövő. A tavaszi-nyári emlékeket elraktározom, várom a telet a maga csöndes, ünnepi meghittségével (és persze a következő tavaszt is), miközben a szomorkásan szép őszben arra gondolok: megint elrepült egy nyár, de itt van az ősz. Az én őszöm!
(http://network.hu/agnia/blog
A színek, a zseniális színek! Meg az utánozhatatlan őszi hangulat, a fakóarany napfénnyel, enyhe hűvössel, leveleket kergető széllel, szőlővel, szilvával....
Általában nyáron kimenekülünk a városból és alig várjuk hogy ledobjuk valahová a strandtörölközőnket. Ősszel viszont a város is csodaszép, mindent átitat ez a hangulat, bármelyik utcán megyünk végig belebotlunk néhány szép falevélbe, madárbirs bogyóba vagy lehullott gesztenyébe.
Ha meg mégis elhagyjuk a várost - hát ott meg pláne csodaszép! :) Ráadásul akik ilyenkor vesznek ki egy kis házat mondjuk a Bakonyban, Mátrában, Káli-medencében, Őrségben vagy bárhol ahol szeretnek lenni, sokkal nyugisabb, komótosabb, összebújósabb pihenésben lesz részük, sétákkal, piknikkel - igenis ősszel is van létjogosultsága a pikniknek csak több pléd kell hozzá!
A másik amit nagyon szeretek: ágakat, leveleket, terméseket gyűjteni és pompás őszi dekort varázsolni belőlük. Illetve a tobozokat később is felhasználhatom akár ezüst vagy fehér spray-vel lefújva karácsonyi díszhez. Pampafű, bogyósok, levelek, dekoratív ágak, dísztökök, tobozok, gesztenye, makk - ezekből még random módon egy tálba dobálva is csodás dekor készülhet! :)
Fényképezés. Aki szeret fotózni az ilyenkor durván tobzódhat mert gyakorlatilag minden sarkon talál valami lélegzetelállító szépséget. Akár makróban nyomul, akár tájképben mindenképpen találni fog megfelelő témát.
Nyáron nem vagyok oda az esőért, általában épp valamilyen kellemesnek ígérkező szabadtéri programot kell lemondani miatta. Viszont ősszel egyszerűen imádom, főleg bentről kifelé bámulva az ablakon, vagy esernyő alól.
Ősszel odabent egy csésze teával vagy forró csokival és beburkolózva egy puha plédbe...
A sült alma is ilyenkor működik a legjobban :) Én úgy szoktam csinálni hogy kivájom az almák belsejét, összekeverek egy kis pirított zabpelyhet, pirított dióval és mézzel vagy juharsziruppal meg fahéjjal és ezzel megtöltöm az almákat. Néha teszek a keverékbe napraforgómagot, aszalt vörösáfonyát is. 180-200 fokon addig sütöm míg megpuhul az alma. Mennyei!!!
Szüret!!! Dúskálni a szőlőben, süttetni magunkat az utolsó napsugarakkal, hozzá iszogatni a tavalyi borból....Szüreti napokra, mulatságokra látogatni - rengeteg ilyen lesz idén is az összes zugában, szegletében az országnak. De ha valaki nem boros típus akkor meg ajánlom a Velemi Gesztenyeünnepet, csodás környék, gesztenyetúltengés és mindenféle programok várják az odalátogatókat. Ha már ott jártok Kőszeget is nézzétek meg, vegyetek valamit az egyik becsületkasszás kirakodásból ( szőlőt, gesztenyét, mézet ) - egyszerűen szenzációs hogy valahol ilyen működik, imádom :)
Nem utolsósorban, jöhetnek elő a szekrényből a tavaly eltett szuper pulcsik, dögös sálak, bokacsizmák....(http://lakkmatt.blogspot.hu/)
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések