Hmmm... leves!

Jelentem, új szisztémát dolgoztam ki a főzésre a magam számára. Szeretek főzni, de nem szeretem, ha indokolatlanul sok időt vesz el az életemből, mert akkor könnyen nyűggé válik. És szeretem a finom ételeket is, amik pedig költséghatékonyabban elő is állíthatók, mint a könnyen elérhető menük. A rendszer, amit ezekből az elemekből építettem, egyszerű: hét közben kitalálom, mit is ennék a következő héten (ötletek, szezonális alapanyagok, mi van otthon, repetgyűjtemények böngészére, valakinek van jó tippje stb.), hétvégén megveszem azt, ami nincs otthon az alapanyagokból, majd egy-két órát rászánva elkészítem a menüt (3-4 fogás). Aztán már semmi más dolgom nincs, mint minden nap elpakolni az ebédre szánt finomságot a terv szerint. Tapasztalatom szerint változatos, ötletes, vannak benne újdonságok és megszokott, házias ízek, és ami a bónusz: hét közben abszolút nem kell bevásárolnom, agyalnom, főznöm.
A fentieket kiegészíti a leves, ami az egyik legjobb lélekmelegítő ezeken a hűvös estéken. Ajánlom mindenkinek, mert gyors, variálható és azonnal meleg, otthonos érzést ad. 
Inspirációként ajánlom a www.nlcafe.hu receptjeit:


Sajtkrémleves cipóban
Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 8 dl tej
  • 30 dkg gouda vagy trappista sajt
  • só, bors, szerecsendió
  • snidling vagy petrezselyem a tálaláshoz
A vajon pároljuk meg a tisztított, apróra vágott hagymákat, majd szórjuk hozzá a lisztet. Készítsünk világos rántást, majd apránként öntsük fel a tejjel. Keverjük csomómentesre, reszeljük hozzá a sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Akkor kész a leves, amikor a sajt teljesen felolvadt benne. Megszórhatjuk snidlinggel vagy friss petrezselyemmel, és a kivájt cipókban tálaljuk.

Burgonyakrémleves baconnel
Hozzávalók 4 személyre:
  • 15 dkg bacon
  • 80 dkg burgonya
  • 1 darab babérlevél
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg gouda sajt, reszelve
  • só, bors
A bacont csíkozzuk fel, egy lábasban süssük piros-ropogósra. Szedjük ki egy szűrőkanállal, a visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felkockázott burgonyát és a babérlevelet. Pirítsuk át, majd öntsük fel 6 dl vízzel. Főzzük puhára a burgonyát, majd a babérlevelet kivéve botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a tejszínt, a reszelt sajtot, sót és borsot. Forraljunk egyet rajta, szórjuk bele a ropogós bacont, majd a kivájt cipóban tálaljuk.

Citromos-tárkonyos csirkeraguleves gombával
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • só, bors
  • 1 teáskanál tárkony
  • 2-2 szál sárga- és fehérrépa
  • fél zellergumó
  • 1 darab karalábé
  • 15 dkg barna csiperkegomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 dl tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál tárkonyecet
  • 1 darab citrom
A tisztított hagymát vágjuk apróra, és dinszteljük meg az olajon. Adjuk hozzá a felkockázott csirkét, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg tárkonnyal. Kicsit pirítsuk, amíg kifehéredik, ekkor adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott fehér- és sárgarépát, zellert és karalábét. Öntsük fel kb. 1 liter vízzel, és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket. Mikor már csak éppen roppanósak, adjuk hozzá a felszeletelt gombát és a zöldborsót. A tejfölt keverjük el a liszttel, tejszínnel, és ezzel sűrítsük be a levest. Ízesítsük a tárkonyecettel, a citrom kifacsart levével, kevés sóval, borssal. Szedjük forrón a kivájt cipókba, azonnal tálaljuk.

Csípős kolbászos bableves
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 30 dkg csípős kolbász
  • 1-1 szál sárga- és fehérrépa
  • 2 darab paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter húsleves (kockából is készíthető)
  • só, bors
  • 25 dkg fehér bab (konzerv) tejföl a tálaláshoz
A tisztított hagymát vágjuk apróra, dinszteljük meg kevés olajon. Adjuk hozzá a felkarikázott csípős kolbászt, pirítsuk zsírjára. Tegyük bele a tisztított, felszeletelt sárgarépát, fehérrépát, a félbevágott paradicsomot, az aprított fokhagymát, majd öntsük fel a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket. Végül tegyük bele a leszűrt babot, és még egyet forraljunk a levesen. Tegyük a kivájt cipókba, tejföllel kínáljuk.

Hagymaleves zöldfűszerekkel és sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 evőkanál vaj
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg fehér hagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 8 dl húsleves (kockából is készíthető)
  • só, bors
  • 1-1 teáskanál tárkony és kakukkfű
  • 15 dkg gouda sajt
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a megtisztított és vékonyra szelt hagymákat. Amikor egy kicsit már megdinszteltük, szórjuk rá a barna cukrot, majd hagyjuk, hogy kicsit karamellizálódjon. Először öntsük fel a fehérborral, majd a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zöldfűszereket. Forraljuk össze, reszeljük bele a sajtot, majd szedjük a kivájt levescipókba, és tálaljuk.
És a ráadás: Joey és a leves



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések