Könyvajánló: A kávék költője

Az író régi kedves ismerősöm, A szerelem étke c. könyve több év elteltével is emlékezetes maradt. Ez a könyv tökéletes ebben az időszakban - különösen álmos, szürke, hideg reggelekre ajánlom, mert tele van ízekkel, színekkel, érzésekkel és érzékiséggel. Szerelem, utazás, önismeret és persze kávé, kávé és még egy kis kávé... Csak azon csodálkozom, hogyhogy nem illatozik.

"A jó kávé illata csábító, az íze édes, és mégis keserűség és sajnálkozás marad utána. És ebben, vitán felül, csakis a szerelem örömeihez fogható."

"Hogy mit tanultam? Megtanultam azt, amit mindenkinek meg kell tanulnia, de senkinek sem lehet megtanítani - hogy ellentétben azzal, amit esetleg a költők mondanak, léteznek különböző fajta szerelmek. És ezt nem csak úgy értem, hogy maga a szerelem sem csak egy érzelemből áll, hanem nagyon is sokból. Pontosan úgy, ahogy egy jó kávénak is lehet egyszerre például cserzettbőr-, dohány- és nektárillata, ugyanúgy a szerelem is többféle érzelem keverékéből áll össze: rajongás, idealizmus, gyengédség, kéjvágy, védelmezni vágyás, vágy, hogy védelmezzenek, vágy, hogy magunkévá tegyük a másikat, bajtársiasság, barátság, esztétikai vonzalom és ezenkívül még vagy ezer más. 
Nincs táblázat vagy szabályzat, mely ezek között a rejtélyek között utat mutathat. Az egyikért a világ végére kell utaznunk, a másikat azonban fellelhetjük egy idegen pillantásában is. Van, amit a hálószobában találunk meg, van, amit a zsúfolt utcán. Van, amelyik a lángjával megéget, mint éjjel lepkét a lámpa, és van, ami gyengéd izzásával melegít majd. Van, ami gyönyört ad, van, amelyik boldogságot, és olyan is van - ha szerencsés az ember -, amelyik mindkettőt.
Egy asszony nevetése, egy gyermek illata, egy jó kávé - ezek a szerelem különféle ízei."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések