Szembenézni a magánnyal

Az életem talán legnagyobb mumusa az egyedüllét. Bár sokszor jól esik és el is tudom foglalni magam, de időről-időre hosszabb vagy rövidebb időszakokra betoppan és elkezd rendesen rémisztgetni. Ezért most azon vagyok, hogy végre megtanuljak bánni vele. Ebben sokat segített ez az írás, amit teljes terjedelmében az egyik kedvenc blogomon olvashattok angolul: http://www.abeautifulmess.com/2014/03/hey-there-lonely-girl.html. Ezt egy olyan lány írta, aki egy turnégitárossal él együtt, aki gyakran utazik több hónapra a munkája miatt. 

Azoknak, akik nem tudnak angolul, készítettem egy magyar összefoglalót:

Maradj elfoglalt: 
Amikor belefeledkezel olyan dolgokba, amelyek élvezetesek és kihívást jelentenek számodra, a figyelmed a negatív dolgokról a pozitívak felé irányul. Tűzz ki magad elé egy célt vagy egy kihívást a kiteljesedés érdekében. Több időt tölthetsz művészi tevékenységekkel, elkezdhetsz edzeni egy sportversenyre, felújíthatsz egy helyiséget az otthonodban, megtanulhatsz főzni, önkéntes munkát végezhetsz vagy elindíthatsz egy blogot.

Támaszkodj a támogatóidra (de ne teljesen): Ha a családod nem is él a közeledben, azért biztosan vannak nem messze tőled barátok, akikre számíthatsz a rosszabb napokon. De bármilyen csábítónak is tűnik felhívni egy jóbarátot, ha egy kicsit rosszul érzed magad, azért ne tőlük várd el, hogy kigyógyítsanak a magányodból, nem függhetsz tőlük, nem az ő dolguk, hogy megoldják helyetted az egyedüllétből eredő lelki problémáidat. Igaz, hogy az olyan emberekkel együtt töltött idő, akiket szeretsz, mindennél jobban feltölt, de ne ez legyen az egyetlen megoldás, ha rossz kedved van. És ha éppen elfoglaltak vagy nem tudnak veled foglalkozni? Megvan nekik is a saját életük, néha bizony ők is gondokkal küszködnek, és meglehetősen nyomasztó lehet a számukra azt érezni, hogy az egyedüli erőforrást jelentik valaki számára. Szóval a szeretett személyek legyenek részei a támogatói hálódnak, de ne önmagukban alkossák azt.  

Figyelj a rossz szokásaidra! Könnyűnek látszó megoldás lehet valamilyen rossz szokás. Lehet, hogy ez egy egészségtelen dolog, ami inkább lehangol és növeli a stresszt az életedben, bár általában jelen van az életünkben, de a rossz periódusokban extrém mértéket ölthet pl.: egészségtelen gyorskaják fogyasztása, vásárlás. Szóval élj figyelmesen és tartsd ezeket egészséges szinten.

Szerezz be egy szőrös barátot: Az üres lakásba életet tud vinni egy kisállat, amely szeretettel és figyelemmel ajándékozhat meg az egyedüllét idején.

Fogadd el az egyedüllétet: Nyilván egy szőrös kisállat társasága nem ugyanaz, mint egy másik emberrel együtt töltött idő (különösen nem az egy bizonyos emberrel töltött idővel). De tudod, mit? Ez így van rendjén! A magány akkor lopózik be az életünkbe, ha másokhoz szeretnénk kapcsolódni, de éppen valami miatt nem tudunk. Az internet és a közösségi oldalak világában különösen frusztráló a kapcsolódáshiány megélése. De ennek az érzésnek nem feltétlenül kell negatívan hatnia rád, ha képes vagy arra, hogy ezt az időszakot arra használd, hogy újra levegőhöz juss és kapcsolatba kerülj saját magaddal. Sok erőt meríthetsz a csendben, egyedül töltött időből és arra használhatod, hogy lerakd a gondjaidat és fellélegezz. És ha igazán lehangolttá válsz és a rossz érzés nem akar elhagyni, az sem baj, engedd, hogy megjelenjen benned ez az érzés. Néha szükség van arra, hogy megengedjük magunknak, hogy rossz kedvűek legyünk, akár jól ki is sírjuk magunkat, és csak utána kezdjünk bele valami élvezetesebb dologba. Ha a magány olyasvalami, amivel egy ideje dolgod van, akkor az egész életedre pozitív hatással lehet, ha megtanulsz vele szembenézni és jól kezelni .


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések