Könyvajánló















Az egyik legkedvesebb könyvélményem mostanság Erica Bauermeister Ízek életre-halálra c. könyve volt. A cím alapján úgy hangzik, mint egy gasztrokrimi, pedig nagyon nem az. Egy főzőtanfolyam egyik csoportját mutatja be, minden résztvevőhöz és annak életéhez egy-egy receptet társítva. És ezek a receptek csodás módon gyógyítják a lelket, felszabadítják az önbizalmat, és segítenek elfogadni a múltat.
"Ha őszintén teszünk valamit, az előbb-utóbb meghozza a maga gyümölcsét."
"A titok, amit Helen nem bírt megőrizni, lassanként az életük részévé vált. Egy újabb gally lett a közös pillanatokból és az álmokból épített fészekben. Már pedig Carl tisztában volt azzal, hogy a fészekben nem minden gally tökéletes."
"Sokféle szeretet létezik, és nem mindegyik nyilvánvaló, mert némelyik kivár, mint a szekrény mélyére elrejtett ajándékok, amíg képesek vagyunk felbontani őket."
"Az emberek tanulnak, Rory. Gyűlölném, ha azt kellene hinnem, hogy eljön az a kor, amikor már nem tanulhatunk tovább."
"Az érzékeit használó embernél az alapanyagok elsőbbséget élveznek mindennel szemben. A gyönyörű, zamatos alapanyagok megszínezik az ételt, és azt, ami utána következik, bármi legyen is az."
"A csokoládé eltűnt Helen ajkai mögött, s olyan volt az íze, mint amilyennek az emlékeiben őrizte - mintha önmaga egy mélyebb, gazdagabb része lenne, titokzatos, vágyakozó, szenvedélyes és szomorú egyszerre, képzelete partjaira vetetten. És ott, az elméje mélyén, amint azt az asszony tudta jól, azon a helyen, ahol elrejtette az emléket az élete többi része elől, ott volt a szeretője, a sötét szeme, a tengerhez hasonlatosan sima keze, ahogy egy hűvös délutánon csokoládét visz neki az ágyba. A képet úgy őrizte félreesőn és eldugottan, ahogy a gyermek az utolsó halloweeni cukorkával, és nem tudta eldönteni, hogy azt akarja-e a házasságától megóvni - vagy a házasságát amattól."
"Hideg zuhanyra volt szükségem ahhoz, hogy felébresszem a lelkem."
"Úgy gondoltam, hogy az utolsó órán a tavaszt ünnepeljük meg. Az első zöld növények a puha talajon keresztül törnek utat maguknak. Mindig is úgy véltem, hogy az év sokkal inkább tavasszal kezdődik, semmint januárban."
Aki az olvasás után kedvet kap a sütés-főzéshez is, az írónő honlapján megtalálja a recepteket is: www.ericabauermeister.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések