Cseresznyevirágzás

Japánban már elkezdődött a cseresznyevirágzás, japán nevén hanami. A cseresznyevirág japánul sakura, emiatt sakura-ünnepnek is nevezik. 
A japán kultúrában kiemelten fontos szerepet tölt be a cseresznyefa és annak virágzási időszaka, a csodaszép, rózsaszínbe boruló fák többek közt a múlandóságot is jelképezik, hiszen az esemény mindössze egy-két hétig tart, de a sakurának nevezett virágok egyébként is a japán kultúrkincs alapvető részei, megszámlálhatatlan zenei, képzőművészeti és irodalmi alkotás ihletői, szereplői. 
Maga a virágzással egybekötött piknik nagyon fontos az ottaniaknak, ebben az időszakban emberek tömegei lepik el a parkokat, a földön, pokrócokon ülve ünnepelnek, beszélgetnek, gyönyörkednek párok, családok, baráti társaságok, akár vidéken, akár a nagyvárosokban. 
Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a helyi televíziók és rádiók folyamatosan tudósítanak a virágzásról, mivel az nem egyszerre következik be országszerte, így a médiumok élő kapcsolásban számolnak be arról, hogy épp hol történik meg a szirmok kibomlása. 
A hanami nem csak nappal történhet, sokan kedvelik az éjszakai viráglest is, ennek külön neve van: jozakuta (a cseresznyefák éjszakája).

Ilyenkor hagyományosan a Füvészkert is szervez saját ünnepi programot, idén ez az április 7-8. és 14-15-i hétvégén kerül megrendezésre. http://www.fuveszkert.org/

A képeken egyébként nemcsak japán helyszínek láthatóak, hanem egy részük az Egyesült Államokban készült. 

Forrás: http://kertesz.blog.hu
https://www.theatlantic.com














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések