Toszkána bölcsessége

Máté Ferenc egy igazán szimpatikus ember lehet. Még sohasem találkoztam vele, de úgy képzelem, nyitott és barátságos. Ezt a könyveiből szűrtem le, amelyek közül most a Toszkána bölcsessége címűt ajánlom. 
Ő is egy "újkeletű Toszkán", aki házat, szőlőbirtokot vásárolt, újított, telepített és közben a családjával együtt szépen belesimult a tájba, az emberek közé. Korábbi könyveiben, Toszkána hegyei, Bor, mámor, Toszkána az odavazető utat mutatja be, az utóbbiban pedig az ottani életet. 
Aki úgy gondolja, egy újabb "divatos Toszkána-mániásról" fog olvasni, annak csalódnia kell, a könyvet olvasva mégis teljesen érthetővé válik, miért dönt valaki úgy, hogy ezen a vidéken éli le az életét, mi olyan különleges az ottani emberekben.  

Az egyik kedvenc részletemmel próbálok nektek is kedvet csinálni a könyvhöz vagy ahhoz, hogy - Frances Mayes után szabadon - Vigyük haza Toszkánát!

"Mindenki másnál többet dolgoznak Toszkánában önfoglalkoztatásban, és büszkeséggel végzik a munkájukat. Talán ugyanez az oka annak is, hogy nem esnek kétségbe attól a jövőbeni kilátástól, hogy recesszió vagy válság fenyeget,mert biztosnak érzik magukat abban, hogy ki tudnak találni valami újat, amiben megvethetik a lábukat. Ez nem kis dolog! Ahogy említettem, a toszkánok úgy nőnek fel, hogy a munka szórakozás. Ezáltal természetessé válik számukra, hogy bíznak a saját képességeikben és ítélőképességükben, amivel mindent meg tudnak oldani - és tudják, hogy bármit elérhetnek, csupán rajtuk múlik!"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések